Qwixx

Standaard

Als je het woord QWIXX kan vormen in Scrabble scoor je meteen een hele hoop punten! Verder heeft Qwixx echter weinig gelijkenissen met Scrabble.

Qwixx is een heel eenvoudig dobbelspelletje. Iedere speler krijgt een blaadje waarop 4 rijen staan afgebeeld in de kleuren rood, geel, groen en blauw. In elke rij staan de getallen 2 tot 12 (of 12 tot 2). Er zijn 6 dobbelstenen, 2 witte en 4 gekleurde (in de kleuren rood, geel, groen en blauw).

De actieve speler gooit de 6 dobbelstenen en dan worden de twee volgende acties uitgevoerd. Iedere speler mag de som van de 2 witte dobbelstenen in een kleur naar keuze aankruisen. Daarna mag alleen de actieve speler de som van één witte en één gekleurde dobbelsteen aankruisen in de rij met de desbetreffende kleur. Een belangrijke regel is dat je getallen mag overslaan, maar later mag je geen overgeslagen getallen meer aankruisen.

Opgelet: Qwixx is heel verslavend! Een verwittigd man is er twee waard. En een verwittigde vrouw natuurlijk ook. Als je een spelletje Qwixx hebt gespeeld, zal je meteen een re-match willen en daarna waarschijnlijk nog één. Je zal heel snel door je voorraad scoreblaadjes heen zitten. Er is echter hoop. Er komt een nieuwe versie uit van het spel Qwixx, getiteld: Qwixx Deluxe! Bij deze versie krijg je geplastificeerde scoreblaadjes en uitwisbare stiften. Als je het spel Qwixx nog niet bezit, raad ik je aan om meteen Qwixx Deluxe aan te kopen. Op termijn zal dit je veel geld en bomen uitsparen.

Qwixx is een snel spel. Ongeveer 15 minuten of sneller. Eén worp en dan één of twee vakjes aankruisen op je scoreblaadje. Daarna is de volgende speler al aan de beurt. Zelfs tijdens de beurt van een andere speler mag je zelf ook een vakje aankruisen. Zo ben je altijd betrokken bij dit dobbelspel en zal je tijdens een spelletje Qwixx nooit uit verveling naar het plafond hoeven te staren.

De meest gestelde vraag over Qwixx is waarschijnlijk: hoe zwaar weegt het geluk door in dit dobbelspel?

Aangezien er in dit spel met dobbelstenen wordt gegooid, is er altijd een zekere geluksfactor aanwezig. Toch zit er ook wat tactiek in Qwixx. Als je een getal aankruist dat te ver naar rechts staat, kan je later in de problemen komen omdat je op die manier misschien niet aan je vijf kruisjes zal komen (interessant als je een rij wil afsluiten). Als je daarentegen steeds blijft passen in een bepaalde rij, kan een andere speler hier voordeel uit halen door deze rij zo snel mogelijk proberen af te sluiten. Ook de keuze van de gekleurde en de witte dobbelsteen is belangrijk. Laat ons zeggen dat de verhouding geluk/strategie ongeveer 70/30 zal bedragen.

Als je houdt van dobbelstenen en je zoekt een snel en leuk spel, dan hoef je niet te twijfelen: kopen, maar dan wel de Deluxe versie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s