Kaartspel Top 5

Standaard

UNO is het enige kaartspel op de markt dat naar mezelf werd vernoemd: numero UNO! Toch staat UNO niet in mijn Kaartspel top 5. Zelfs niet in mijn kaartspel top 10 en waarschijnlijk ook niet in mijn kaartspel top 100. Sorry Jeff Kinney…

Welke kaartspellen staan dan wel in mijn Kaartspel top 5?

5) Machiavelli

In dit kaartspel kies je elke ronde een rol en dan begint de spanning en het plezier! Machiavelli heeft een heerlijk smerig kantje. Een tegenstander vermoorden, een tegenstander bestelen, door magische krachten jouw waardeloze gebouwenkaarten ruilen voor de (hopelijk) waardevolle gebouwenkaarten van een tegenstander of één of meerdere gebouwen van een andere speler vernietigen. Het kan allemaal in dit spel en dat is oh zo leuk.

Als je minder wreedaardig bent ingesteld, kan je ook de softie-acties doen zoals je gebouwen beschermen, de nieuwe koning worden of een extra goudstuk ontvangen. In dit spel ben je echter nooit veilig, het gevaar loert om elke hoek. Voor je het beseft neemt een andere speler je bij je lepels, nog voor jij naar zijn lepels kon grijpen. Dit geeft veel spannende momenten, getuige hiervan zijn de vele uitroepen in de trant van “Yes, motherf*cker!” of “Godvermiljaardenondedju”.

Naast een gezonde dosis geluk bevat dit spel ook veel tactische mogelijkheden waardoor het spel niet snel zal vervelen. Een waardige nummer 5 en een aanrader voor iedereen die een spellenkast heeft.

4) Coloretto

Ben jij dat, Micha Marah?

Nee nee, die geur komt uit de viswinkel.

Haha, die Jacques Vermeire toch! Zelfs na 10 jaar blijft deze grap nog steeds goed. Een spel dat na 10 jaar ook nog steeds goed blijft, is Coloretto.

In Coloretto heb je twee mogelijkheden. Ofwel neem je een kaart van de gedekte trekstapel en leg je die kaart in een rij aan ofwel neem je een hele rij kaarten. Een rij kan maximum uit drie kaarten bestaan. Als alle rijen uit drie kaarten bestaan, kan je geen kaarten meer aanleggen aan de rij en ben je dus verplicht om een rij kaarten te nemen. Elke kaart heeft een bepaalde kleur. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten van 3 kleuren te verzamelen. Voor de 3 kleuren waarvan je het meeste kaarten in je bezit hebt, krijg je pluspunten. Alle andere kleuren leveren echter minpunten op. Zo eenvoudig is het!

Niets dan lof over Coloretto. Het spel is zo eenvoudig en toch zo leuk dat ik er heel vrolijk van word. Eenvoud siert! Coloretto is een leuke filler voor zowel veelspelers als familiespelers. Een gezonde dosis geluk en wat tactiek zijn nodig om dit spel te kunnen winnen. En als je een spelletje hebt gewonnen, dan speel je het gewoon nog eens, en nog eens, en nog eens, …, want een spelletje duurt nooit lang en Coloretto verveelt nooit! Ik ben het levende bewijs dat dit spel zelfs na 45 speelbeurten nog altijd een topper is. Om dit te vieren prijkt Coloretto op een mooie 4e plaats in mijn Kaartspel Top 5.

3) Dominion

In Dominion start elke speler met hetzelfde deck kaarten. Met deze kaarten kan je acties uitvoeren en nieuwe kaarten kopen. Deze nieuwe kaarten kunnen opnieuw acties, geld of overwinningspunten opleveren. In het begin van het spel spaar je best wat geld zodat je later in het spel duurdere actiekaarten, geldkaarten of overwinningspunten kan kopen. De speler die aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft verzameld, wint.

Dominion is een eenvoudig, leuk, tactisch, spannend, verslavend en gevarieerd kaartspel waarbij je je heerlijk kan uitleven met de kaarten uit je deck.

Dominion is een spel dat in elke spellenkast thuishoort! Zelfs als je geen spellenkast hebt…

2) 7 Wonders MET de Leaders en Cities uitbreiding

7 Wonders is een fantastisch kaartspel. Je kiest een kaart uit een set kaarten en dan geef je al de overige kaarten door aan je linker- of rechterbuurman. Iedereen speelt nu tezelfdertijd zijn gekozen kaart uit. Iedereen betaalt de kosten en bouwt dan zijn/haar kaart. Uit de nieuwe set kaarten die je van je linker- of rechterbuurman hebt gekregen, kies je weer een kaart. Deze kaart speel je ook. En zo gaat het spel verder tot je heel de tafel hebt omgetoverd tot een groot kleurenpallet van kaarten. Elke kleur levert een ander voordeel op. Rode kaarten heb je bijvoorbeeld nodig om te kunnen vechten met je linker- en rechterbuurman, terwijl blauwe kaarten overwinningspunten opleveren.

7 Wonders is al goed, maar de twee uitbreidingen Leaders en Cities zorgen er voor dat dit spel nog beter wordt! In Leaders mag iedereen voor elk tijdperk een leiderskaart in het spel brengen. Elke leider levert een voordeel op voor de speler die de kaart uitspeelde. Dankzij de Cities uitbreiding zijn er nu ook vredesduiven (waardoor je niet hoeft mee te vechten met de militaire macht) en schulden voor je tegenspelers (geld wordt nog belangrijker). Daarnaast zijn er ook een aantal nieuwe symbolen en nieuwe Wonderkaarten. Beide uitbreidingen zijn aanraders voor de liefhebbers van 7 Wonders!

Het grote voordeel van 7 Wonders is zijn speelduur! Zelden zo’n mooi tactisch kaartspel gezien dat slechts 30 minuten duurt. Doordat alle spelers op hetzelfde moment hun kaart kiezen en uitspelen, is er ook heel weinig downtime in dit spel.

En dan zijn er nog de spelersaantallen. 7 Wonders kan je met maar liefst 2 tot 7 spelers spelen. 7 Wonders is één van ’s werelds beste kaartspellen aller tijden!

1) Revolver

In Revolver speelt de ene speler met Kolonel Ned McReady en de andere speler speelt met bandiet Jack Colty. Elke speler heeft een verschillende set kaarten. Hierdoor speelt het spel volledig anders met Ned McReady dan met Jack Colty. Als Colonel McReady heb je het iets makkelijker omdat je altijd als laatste speler aan de beurt komt. Toch is het ook leuk om met de bandiet Jack Colty te spelen.

Revolver is een heerlijk pestspelletje voor twee spelers. Het is een heel leuk kaartspel met eenvoudige regels. De spelregels zijn snel uitgelegd en alles staat ook nog eens duidelijk aangeduid op de kaarten door middel van teksten en symbolen.

Na de spelregeluitleg kan je je in het thema laten zuigen. Dat duurt niet lang, want je zit meteen in de sfeer van het Wilde Westen en de kogels zullen lustig om je oren vliegen. Je zal het speelplezier en de spanning voelen tot in de toppen van je tenen en terug!

Niet alleen het speelplezier scheert hoge toppen, ook de vormgeving is heel mooi. Om al deze redenen roep ik Revolver uit tot het beste kaartspel aller tijden! ’t Zal wel zijn!

Update 2015:

Mijn top 5 kaartspellen ziet er nu als volgt uit:

5 Summoner Wars

4 Legendary: a marvel deck building game

3 Puerto Rico: Het Kaartspel

2 7 Wonders

1 Seasons

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s